Yapışkanlı Folyo ile Mutfak Tezgah Kaplama
Sizlere bu yazımızda yapışkanlı tezgah kaplama folyosu ile mutfak tezgahı nasıl kaplanır adım adım onu anlatmaya çalışacağız. İşlemlere başlamadan önce yapışkanlı folyo nedir bilmeyenler yapışkanlı folyo nedir yazımızı okuyarak daha detaylı bilgiye sahip olabilirler. Mutfak tezgahları gün içerisinde üzerinde tabak, bardak, çatal, kaşık, tencere v.b. mutfak eşyalarının üzerinde çok fazla dolaştığı bir alan olduğundan tezgah kaplama folyoları normal folyolara göre biraz daha kalın bir yapıya sahiptir. 150-160 micron’ dan daha ince bir yapıya sahip yapışkanlı folyoları tezgah kaplama işleminde önermiyoruz. Ürün seçerken bu detaya dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Tezgah kaplama düşük maliyetler ile düz ve pürüzsüz mermer, seramik, granit, fayans, ahşap tezgahlarınızı folyo kaplama tekniği ile yenileme işlemidir. Eskiyen veya görüntüsünü beğenmediğiniz tezgahlarınızı saatler içerisinde ustaya ihtiyaç duymadan ve en önemlisi kırma dökme işlemi yapmadan yenileyebilirsiniz. Hadi gelin bu işlemleri nasıl yapıyoruz hep beraber görelim.
Tezgah Kaplama için Gerekli Malzemeler
Kaplama işlemine başlamadan önce aşağıda sıralamış olduğumuz tüm malzemeleri elimizin altında bulundurursak kaplama işlemi yaparken hem malzeme eksikliği yaşamamış hem de kaplama işlemi devam ederken işimizi yarım bırakmamış oluruz. Aşağıda tezgah kaplama yapabilmek için gerekli tüm malzemelerin listesi yer almaktadır.
- Folyofix Tezgah Kaplama Folyosu
- Keçeli Ragle ( Folyo Uygulama Aparatı)
- Metre
- Kalem
- Makas
- Maket Bıçağı (Falçata)
- Kuru Temizlik Bezi
- Toplu İğne (Hava kabarcığı olması durumunda)
- Şeffaf Silikon
Tezgah Kaplama İşlemi Adım Adım
Öncelikle tezgahımızın yüzeyindeki bize engel olacak tüm eşyaları kaldırıyoruz. Sonrasında tezgahımızın yüzeyini toz, yağ, kir, silikon gibi atıklardan arındırmak için temizliyoruz bu adım çok önemli çünkü kalacak olan her toz ve pislik yapışkanlı folyomuzun yapışmamasına ve bizlerin doğru sonuca ulaşmamızı engelleyecektir, dikkatlice hiçbir pislik kalmayıncaya kadar devam ediyoruz. Temizlik işlemlerimiz bittikten sonra artık yavaş yavaş kaplama işlemine başlayabiliriz.
Folyo kaplama yaparken biliyorsunuz iki türlü kaplama tekniği var biri kuru diğer ıslak kaplama biz burada kuru kaplama tekniğini kullanacağız ve tezgah kaplama işlemlerinde mutlaka kuru kaplama yapılmasını öneriyoruz. Çünkü tezgahlar yatay alanlar olduğundan altındaki suyu çıkarmak biraz daha zor olacak ve kuruması baya zaman alacaktır. Bitiş yerlerine şeffaf silikon uygulaması yapacağımızdan dolayı da ıslak kaplamayı tezgah gibi yatay alanlarda pek önermiyoruz.
Kaplayacağımız tezgahımızın temizlik işlemleri bittikten sonra ölçüsünü alıyoruz ve sonrasında tezgah kaplama folyomuzu kaplayacağımız alana göre makas veya maket bıçağı yardımı ile boyutlandırıyoruz. Bu işlemi yapmamız kaplama sırasında rahat hareket etmemizi ve işlemlerimizi daha kolay bir şekilde yapmamızı sağlayacaktır.
Yapışkanlı folyomuzu yerine rahat yerleştirebilmek için başından 10cm kadar açıyoruz ve kaplamaya başlayacağımız alan düz bir şekilde yerleştiriyoruz burada düz olması çok önemli çünkü yamuk başlangıç yaparsak ilerleyen adımlarda folyo yamuk devam edeceği için tezgahın bazı alanlarında açıklık kalabilir. Bu yüzden bu adımı dikkatlice yapıyoruz yamuk yapıştırdıysak kaldırıp tekrar düzeltip yapıştırabiliriz.
Folyomuzu tezgahımıza düzgünce yerleştirdikten sonra altındaki yağlı kağıdı yavaş yavaş açıp ve keçeli raglemiz ile sağ sol hareketler yaparak kaplama işlemine devam ediyoruz. Bu işlemi yaparken acele etmeden yavaş yavaş yapıyoruz yağlı kağıdımızı alttan çekerek sıvama işlemine devam ediyoruz.
Evye alanına geldiğimizde folyomuzun evyeyi kenarlarından 10cm kadar kapatacak şekilde ortasını kesip alıyoruz ve kaplama işlemine yavaş yavaş devam ediyoruz. Evye kenarlarını daha sonra sıvayıp kesim işlemi yapacağız.
Evye kenarlarımızı dikkatlice ve bastırarak kaplama işlemini yapıyoruz. Burada evye kenarlarını düzgün ve dikkatlice bastırarak yapıştırıyoruz. Daha sonrasında kesim işleminde düzgün bir görüntü oluşması adına burada biraz özen göstermeliyiz.
Kenarlarımızı düzgünce ve dikkatlice yerlerine oturttuktan sonra yine aynı titizlikle bir maket bıçağı yardımı ile kenar kesimlerimizi yapıyoruz. Aslında evye kenarları kaplamamızın orjinal bir görüntüye sahip olması adına önemli bir nokta.
Evye kenar kesim işlemlerimiz bittikten sonra yine aynı titizlikle kenar dönüş işlemlerini yapıyoruz bir elimizle folyomuzu gerdirirken diğer elimizde ragle yardımı ile yapıştırma işlemini yapıyoruz. Kalan fazlalığı tezgahımızın altına dönerek yapıştırıyoruz.
Kenar dönüşlerimizi hafif fön ile ısıtarak folyomuzun şekil almasını ve yerine tam oturmasını sağlıyoruz. Yapışkanlı folyo ısı gördüğünde esneyen bir malzeme olduğundan bu dönüşlerin şeklini alacak ve yerine tam olarak oturacaktır. Fönü uzaktan ve çok kısa bir süre tutuyoruz (1-2 sn).
Kaplama işlemimiz bittikten sonra özellikle evye kenarlarına ve tezgahın duvar ile bittiği yerlere ince bir şekilde şeffaf silikon çekiyoruz. Tezgah kaplama folyoları pvc yapıya sahip olduğundan su ve deterjandan etkilenmeyecektir fakat zamanla su ile temas ederek yapışkanlı folyonuzun kenarlardan kalkmaması için şeffaf silikon çekme adımını lütfen atlamayın. Evet saatler içerinde hiçbir ustaya ihtiyaç duymadan ve kırma dökme işlemi yapmadan tezgahımızı yenilemiş olduk sizce de çok orjinal bir görüntü ortaya çıkmadı mı?
Tezgah Kaplama Avantajları ve Dezavantajları
Mutfak Tezgah Kaplama yapmanın bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Fakat bu kadar güzel ve ekonomik işlem için bazı dezavantajlar göze alınabilir. Aşağıda sizlere tezgah kaplamanın avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğiz. Düşük maliyet ve kendin yap işlemi ile değişimlerinizi ertelemeyin.
Avantajları
- Düşük maliyet ile bütçe dostu.
- Kırma dökme işlemi yok.
- Ustaya ihtiyaç duymadan kendin yap.
- Aynı gün saatler içinde işlemi bitir.
- Pvc yapısı sayesinde su ve deterjandan etkilenmez.
- Kolay silinir kir ve leke tutmaz.
Dezavantajları
- Üzerinde bir şey keserken kesme tahtası kullanılmalıdır.
- Ocaktan alınan aşırı sıcak tencere, çaydanlık v.b üzerine bırakılmamalıdır.
Bu yazımızda sizlere düşük bütçe ile tezgahlarınızı nasıl yenileyebileceğinizi anlatmaya çalıştık. Sizde bu yeni nesil dekorasyon aracı yapışkanlı folyolar ile tanışın ve evinizin her köşesinde düşük maliyet ile değişimler yapın. Bir çok alanda yapışkanlı folyo ile yapılan değişimleri diğer sayfalarımızda bulabilirsiniz.